Sunday, April 29, 2018

A Helsinkian story about coffee 2/3

Helsinki, 8 degrees


Warning: Coffee has given me unrealistic expectations of productivity.

As I guessed, coffee as a topic awakes a lot of emotions - I've received many messages since my last blog post through the blog and social media - mostly from people who don't drink coffee, but also from some passionate coffee drinkers. It's interesting, as non-drinkers refer to coffee as bad-smelling and often compare it to tea or even water! This has been very surprising for me! First of all, I think life must be pretty hard if one doesn't like the scent of coffee - at least in Helsinki, where some districts are known for their scent of coffee (thanks to coffee roasteries). Honestly, I personally, have never thought about coffee as possibly bad-smelling. Scents & smells really divide people, I guess. Also, in my mind coffee is completely different from other beverages because it's the world's most aromatic stimulant. Personally, I drink coffee for completely different reasons than tea and water. However, I received some interesting points concerning these beverages, so thank you for all your thoughts - keep them coming!

Kuten arvasin, niin kahvi herätti paljon tunteita - sain viime blogikirjoituksen jälkeen useita viestejä blogin ja sosiaalisen median kautta - eniten ihmisiltä, jotka eivät juo kahvia, mutta myös intohimoisilta kahvinjuojilta. Oli mielenkiintoista huomata, että ne, jotka eivät juo kahvia, pitävät sitä pahanhajuisena. Jotkut myös vertaavat kahvia teen tai veden juomiseen! Tämä tuli yllätyksenä minulle! Ensiksi, niin ajattelen elämän olevan aika vaikeata jos pitää kahvia pahanhajusena - ainakin Helsingissä, jossa jotkut kaupunginosat tunnetaan kahvituoksustaan (kiitos kahvipaahtimoiden). Itse, henkilökohtaisesti, en ole koskaan ajatellut asiaa - että kahvia voisi pitää pahanhajusena. Tuoksut & hajut selvästi jakaavat ihmisiä. Kahvi on mielestäni myös täysin eri asia kuin tee tai vesi - näin koska kahvi on maailman aromaattisin nautintoaine. Itse juon kahvia ihan eri syistä kuin vaikkapa teetä tai vettä. Vertailu oli kuitenkin mielestäni todella kiinnostava, joten kiitos kommenteista - ja lisää niitä, kiitos!


To continue on my previous blog post, according to current calculations, there will not be enough coffee for everyone in 2080 for reasons such as climate change. If this happens, what will we drink? This was the starting point for Finnish coffee company Paulig's Blend of 2080 – coffee without coffee. With Blend 2080, Paulig wants to stir a debate on sustainability so the bleak future of coffee could be avoided. Paulig invited the Australian internationally renowned coffee expert Matt Perger to create coffee without coffee. Paulig’s team and Matt took on the impossible challenge. The blend of 2080 included the following ingredients: Barley malt, dried fig, fermented pu’er tea, carob powder. I tasted the blend at the Helsinki Coffee Festival and liked it. It obviously didn't taste like coffee, but I could see and taste the point that they wanted to make with it. In Finland, at the moment, we drink the most coffee in the world, and mostly bad coffee. The overall point of the whole festival this year was therefore to drink quality coffee and consume less of it. We shouldn't take coffee for granted, should we?

Jatkaakseni edellistä blogikirjoitustani, niin halusin tässä kirjoituksessa nostaa esiin kahvin tulevaisuusnäkyvmän: nykylaskelmien valossa kahvia ei riitä enää kaikille vuonna 2080 muun muassa ilmastonmuutoksen johdosta. Mikäli näin tapahtuu, millä korvaamme kahvimme? Näistä lähtökohdista syntyi Pauligin Blend 2080 – kahvi ilman kahvia. Tulevaisuuden blendillä Paulig haluaa herättää keskustelua vastuullisesta toiminnasta, jolla kahvin synkkä tulevaisuus voidaan välttää. Paulig kutsui tulevaisuuden kahvin visiointiin ja kehittämiseen mukaan australialaisen kansainvälisesti tunnetun kahvivaikuttajan, Matt Pergerin. Muu tiimi koostui Pauligin huippuasiantuntijoista. Blend 2080 syntyi seuraavista raaka-aineista: ohramallaksesta, kuivatusta viikunasta, fermentoidusta pu’er teestä ja johanneksenleipäpuujauheesta. Maistoin sekoitusta Helsinki Coffee Festivalilla ja pidin siitä. Se ei luonnollisesti maistunut kahvilta, mutta tajusin ja maistoin pointin. Suomessa juodaan tällä hetkellä paljon kahvia, mutta valitettavasti paljon huonolaatuista kahvia. Kahvifestivaalin pääviesti tänä vuonna olikin, että meidän tulisi juoda maltillisesti kahvia, ja hyvälaatuista sellaista. Ei pidetä kahvia itsestäänselvyytenä, eihän?


Could you live without coffee? How would you create coffee without coffee?

Voisitko elää ilman kahvia? Miten korvaisit kahvin?

 

2 comments:

  1. As I mentioned before, I haven't tried coffee.

    I actually drank my first thing of alcohol last night. I used this as a test, as I'm going on my first flight soon and I wanted to see if it'd make me more calm during it. I chose some fruit-ish drink as I hear beer/wine tastes not so good if your'e not used to it. It wasn't that bad but I had to mix it with soda, and I found it still hard to swallow. I only drank one small bottle plus the soda, I don't say I was drunk as I still had control of my mind and my vision was normal but I certainly was feeling it. I didn't vomit, but I don't think I'll have it before the flight, even this morning I still feel a little funny.

    ReplyDelete
  2. Wow such a great and interesting post my friend . Thanks God I can live without coffee - I am trying avoid them cause I am anemic person xx

    ReplyDelete